lauantaina, heinäkuuta 01, 2006
Pajusta on moneksi
Pajua käytetään nykyisin lähinnä koriste- ja taide-esineenä. Pajun käyttömahdollisuudet nähdään kuitenkin monipuolisempina ja uusia tapoja käyttöpajuksi ollaan kehittämässä. Viljellystä pajusta joudutaan valitettavasti maksamaan veroa. Nykyisin paju on uhanalainen sillä pajuja on tällä hetkellä maailmassa vain yksi kappale. Pajun sukulaisia sen sijaan onneksi löytyy vielä, ja niitä pyritäänkin viljelemään yhä paremman ja tasaisemman laadun takaamiseksi.
Pajun käyttökohteet
Paju on kestävä, taipuisa ja kaunis materiaali, joka on valitettavan harvinainen kaikkialla Suomessa. Paju soveltuu paitsi koriste-esineeksi, myös moneen käyttöön. Nuorena pajunvesana sitä voi käyttää sisustuksen uusimiseen, erityisesti ovenkarmien ja seinien uudelleenmuotoiluun. Myös monet huonekalut (pöydät, sohvat ja kirjahyllyt vain muutamia mainitakseni) kokevat arvonlisäyksen lisäämällä hippunen pajua niiden ulkomuotoon.
Mielenkiintoinen uusi sovellus pajun käytössä ovat hyppyesteiden rimanpidikkeiden viimeistely, jota kehiteltiin aikuiskoulutuskeskuksen projektissa viime talvena. Intopalleron tiimi Lohjalta onkin tehnyt merkittävää tuotekehitystyötä pajun suhteen viime aikoina. Omena- ja kirsikkapuiden leikkaus ja karsinta onnistuu nyt yllättävän hyvin pajua hyväksikäyttämällä, ja "pajun käyttö portin kahvana" -erikoisprojekti edistyy hyvää vauhtia.
Uusia pajun käyttömuotoja on myös maanmuokkaustyö vesistöjen rannoilla, kasvimaalla, nurmikentillä ja muilla eroosiolle alttiina olevilla paikoilla. Maisemointiin pajua kannattaa kuitenkin käyttää harkiten, sillä paju villiintyy varsin helposti, ja täten lopputulos voi poiketa toivotusta.
Pajun kasvatus ja hoito
Käyttöön tarvittavat pajut pyritään nykyisin yhä enemmän viljelemään, sillä viljelty paju on tasalaatuisempaa, suorempaa, ominaisuuksiltaan parempaa sekä värivalikoimaltaan monipuolisempaa. Viljely ja nuorten pajunvesojen kasvatus on pinta-alaa vaativaa, sillä paju vaatii perinteisesti paljon tilaa ympärilleen, eikä viihdy pitkään kovin ahtaissa sisätiloissa. Suomeen tuodaan vuosittain jonkin verran pajuun verratavaa materiaalia ulkomailta, mutta mikään ei vedä vertoja kotimaisen pajun ylivertaiselle laadulle. Nuoren pajun kouliminen vaatii ammattitaitoa ja kärsivällisyyttä jotta kasvu olisi mahdollisimman tasapainoista ja pienestä vitsasta muodostuisi taipuisa ja elegantti, täysikasvuinen paju. Täysikasvuisena paju taasen on erittäin helppohoitoinen; säännöllinen lannoitus, ulkoilma ja auringonvalo pitävät pajusi tyytyväisenä pitkään.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Lisätkääpäs muuten blogilistalle, niin on helppo vahdata :)
Tehty työtä käskettyä!
Löydettiin mekin sitten tänne.
Lisätä blogilistalle? Mitä se tarkoittaa?
t. epätietoinen Otalammelta :-)
www.blogilista.fi sivustolle on kerääntynyt aikamoinen kasa blogeja. Sinne voi esim. ilmoittaa oman bloginsa tai kerätä oman suosikkilistansa muitten blogeista.
Lähetä kommentti