tiistaina, huhtikuuta 07, 2009

Kebabliha & pitaleipä


...tästä on näköjään tulossa kovaa vauhtia ruokablogi. Sen siitä saa kun koiramäärässä tai harrastuksissa ei tapahdu mitään uutta (ja jos olette havaitsevinanne katkeran sävyn niin kyllä, pentukuumeeseen en ole löytänyt vielä vastalääkettä. Aika harvinaisen sitkeä virus kyseessä näemmä.)

Sen sijaan törmäsin netissä itsetehtyyn kebablihaan ja sitähän piti kokeilla. En tosin ihan pitäytynyt ohjeissa vaan vähän piti soveltaa. Itse en kauhean paljon ole kebablihaan perehtynyt joten en osaa sanoa tuliko tästä autenttisen makuista, mutta hyvää se on!

Lihan annoshinnaksi (yksi annos on n. 100 g) kebablihaa tulee tällä reseptillä maksamaan noin 1,3 EUR, mutta meillä annoshinnaksi tuli noin 11 EUR sillä kennelpojan mielestä kun aletaan tekemään niin tehdään sitten kunnolla alusta asti. Eli kaupasta tuli mukaan samaan syssyyn lihamyllyosio meidän Kenwoodiin. Normaalit ihmiset kyllä pärjää ihan ostamalla jauhelihan jo valmiiksi jauhettuna.

Mutta siis itse reseptiin:



Kebabliha
700 g naudan paistijauhelihaa
400 g lampaan jauhelihaa
20 g aromisuolaa
10 g jeeraa eli juustokuminaa (Älä missään nimessä sekoita tätä tavalliseen kuminaan, kyseessä on kaksi eri maustetta!)
0,3 dl pippurisekoitus (valmis pussi, tästä määrästä tulee aika pippurista, käytä vähemmän jos et tykkää niin mausteisesta)

Sekoita kaikki yleiskoneessa taikinakoukulla hyvin sekaisin. Painele vielä nyrkillä lihaseosta saadaksesi kaiken ilman pois lihaseoksen sisältä. Tästä määrästä tulee 2 kpl viiden sentin halkaisijalla olevaa 20 cm mittaista pötköä. Tee mahdollisimman tiiviit pötköt käyttämällä apuna vaikka leivinpaperia (kuin tekisit kääretorttua) ja sen jälkeen kääri pötköt (ilman leivinpaperia) erittäin tiukasti folion sisään. Paista 100 asteessa 3,5 - 4 tuntia. (Itse paistoin noin 3 h 40 min, sitten käänsin lämmön pois, annoin olla vielä kymmenisen minuuttia uunissa ja otin pois uunista.)

Ota pötköt uunista, anna vetäytyä folion sisällä 10 minuuttia ennenkuin alat vuolemaan lihaa.
Jos käytät lihan vasta seuraavana päivänä, paista suikaleet pannulla voin kera.
Voit myös pakastaa vuollut lihasuikaleet vaikka minigrip-pusseissa valmiina annospakkauksina, ja sulatuksen jälkeen paistaa pannulla.

Pitaleipä (6 kpl)
20 gr hiivaa (tai yksi pussi kuivahiivaa)
3 dl vettä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
6-7 dl jauhoja (durumjauho olisi paras)
3 rkl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi tai hiivapakkauksen ohjeen mukaan. Lisää hiiva joko veteen tai jauhoihin (kuivahiiva) Lisää suola, sokeri ja jauhot useammassa erässä. Alusta kimmoisaksi. Sekoita öljy joukkoon ja anna kohota.
Tee taikinasta pellille 6 ohutta noin 15 cm halkaisijaltaan olevaa leipää. Paista 250 asteessa noin 10 min. Anna jäähtyä liinan alla.

Muut lisukkeet:
Salaatti (kiinankaalta, tomaattia kurkkua)
Kastike (1 purkki tomaattimurskaa, 1 purkki Chunky Salsaa: murskaa sauvasekoittimella niin että kastikkeesta tulee tasaista, keitä hiljalleen n. 10 minuuttia)
Maustamaton jogurtti tai vastaava
Valkosipulikastiketta salaatille
Jalopenoja

MMMmmmmm....

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Parhaimman näköistä kebabia, mitä googlaamalla on vastaan tullut. Mitä tuo punanen setti siinä vaan on? Ei ihan jeeraltakaan näytä, eikä ohjeistakaan käy ilmi.